Skip links

Ervaringen

“Ik ben bij Avondje Uit 013 terechtgekomen in de zomer van 2018. Ik kwam erachter dat deze organisatie bestond, via mijn begeleiding, omdat ik beschermd woon. Door de activiteiten ben ik weer meer erop uit gegaan en nieuwe mensen gaan leren kennen. Hierdoor heb ik onder ander iemand leren kennen die mij eventueel kan leren programmeren en ga ik binnenkort met iemand anders een marathon houden van een van mijn favoriete series. Hier ben ik Avondje Uit 013 erg dankbaar voor en zou ik dit zeker aan vrienden van mij aanraden die zich eenzaam voelen.

Simon, 29 jaar

“Ik ben deel gaan nemen aan Avondje Uit om sociale contacten aan te gaan en zo laagdrempelig anderen te ontmoeten

Avondje Uit betekent voor mij dat ik deel kan nemen aan activiteiten wat anders niet mogelijk is.

Ik heb nu 2 activiteiten mee gedaan, en kijk uit naar de volgende. Ik heb geleerd om contact te maken, anderen leren kennen, samen deelnemen aan een activiteit,. Zonder Avondje Uit heb ik geen alternatief. En wordt het moeilijk om deel te nemen aan sociale activiteiten in de maatschappij.

Coert, 15 jaar

“Afgelopen vrijdag ben ik voor het eerst naar een evenement van Avondje Uit geweest, namelijk de Vrijdagmiddagpub.

Ik heb hieraan een zeer positief gevoel overgehouden, omdat mijn ‘doel’ (nieuwe contacten maken) ten volste werd bereikt. De begeleiding houdt rekening met iedereen en weet ook iedereen het naar zijn/haar zin te maken.

Gezien de uniekheid van de insteek van de activiteiten die Avondje Uit organiseert, lijkt het mij niets minder dan noodzakelijk dat Avondje Uit door blijft gaan.”

Diederik, 25 jaar

“De reden dat ik ben gaan mee doen met de activiteiten van Avondje Uit is, omdat ik licht autisme en een interferentieprobleem heb. Hierdoor ben ik niet zo goed in contact maken met anderen en ook niet zo vaak ergens naar toe ga.

Doordat ik mee ging doen aan de activiteiten kwam ik weer vaker ergens en leerde ik meer mensen kennen. In het begin vond ik het best moeilijk om de stap te nemen om eraan mee te doen. Ik wilde het graag maar toch hielden mijn hersenen me tegen. Door veel met mijn moeder te praten en dat zij mij heel goed vertelde dat het goed voor me zou zijn om andere te leren kennen en ergens anders te komen, ging ik het toch doen.

De eerste activiteit waar ik aan mee deed was naar de Beekse Bergen gaan. Dit was heel leuk zelfs leuker dan verwacht. Ik vind het heel leuk om leuke activiteiten te doen en mensen te ontmoeten die ook autisme hebben en sommige niet. Zo leer je elkaar heel goed kennen. Nu heb ik een paar vrienden gemaakt waarmee ik best veel praat.

Ik vind het heel belangrijk dat er zoiets is als Avondje Uit. Zo kunnen ook mensen met of zonder autisme iets leuks doen en zich helemaal thuis voelen in de groep. Dit heb ik zelf mee gemaakt en dat voelt goed.

Wat ik heb geleerd van contact maken met andere is dat het nog steeds heel moeilijk is voor mij, maar dat het wel heel leuk is om anderen te ontmoeten. Ik durf nu steeds vaker de stap te zetten om uit me zelf op iemand af te stappen om kennis te maken en dat durfde ik eerst helemaal niet.

Avondje Uit zorgt er altijd voor dat de sfeer leuk is en als ik een beetje rust nodig heb, dan is daar ook ruimte voor, zodat je weer even tot rust kan komen. Jeroen vraagt heel vaak of je het naar je zin hebt en of het met je gaat. Ook luisteren Jeroen en Cyrille heel goed naar wat je leuk vind om te doen en wat je niet leuk vind om te doen, en dat is ook fijn en geeft mij een heel fijn gevoel.

Als Avondje Uit zou moeten stoppen dan zou ik dat heel jammer vinden, want zij zijn degenen waar ik mij prettig bij voel en daardoor iets durf te ondernemen. Door Avondje Uit heb ik heel veel mensen ontmoet en een paar vrienden gemaakt. Het zou jammer zijn als nieuwe deelnemers er dan niet meer aan mee kunnen deelnemen en zich zelf niet verder kunnen ontwikkelen door nieuwe contacten op te doen.

Het heeft mij heel erg geholpen om meer contacten te maken en steeds vaker ook ergens naar toe te gaan. En dat zou ook fijn zijn voor andere mensen.”

Lotte, 24 jaar

Na een tijdje gezocht te hebben bleken er niet veel activiteiten in de regio te zijn voor mijn leeftijdscategorie buiten werktijd. Ik was niet op zoek naar een nieuwe sport maar meer naar leuke activiteiten doen met anderen. Op een gegeven ogenblik hoorde ik over Avondje Uit en na het kennismakingsgesprek met Jeroen was ik ook zeer positief over zijn ideeën.

Daarna volgde het eerste uitje. Het was wel even spannend om deel te nemen. Maar ook al kost het wat tijd, door deel te nemen aan de activiteiten worden de drempels lager.

Nu ik weet dat mensen het echt niet erg vinden om eens te carpoolen omdat ik vervoer afhankelijk ben of samen gezellig spellen te spelen, gaat het steeds makkelijker om deel te nemen.

Wim wilde me eerst en communicatie training geven maar al snel kwamen we er achter dat het eigenlijk wel in me zat. Alleen het stukje durf werd onderdrukt door mijn bescheidenheid en het stukje denken voor andere.

Langzaam ben ik hier mee aan het afrekenen al duurt het nog wel wat lang. Door het te doen gaan we daar hopelijk steeds beter mee om met de volgende activiteiten van Avondje Uit.

Zo heeft ieder in de groep zijn eigen doel en we hebben dit soort avonden nodig. Zoals de laatste spelavond waarbij de politieke partij te gast was, was te zien dat het heel laagdrempelig is, gemixte leeftijd, voor ouders financieel te behappen en bovendien een big familie is. Hier mag de organisatie van Avondje Uit trots op zijn.

Marco, 31 jaar

“Omdat ik behoefte had aan contact met leeftijdsgenoten ben ik deel gaan nemen aan Avondje Uit. Dit is buiten de beschermde omgeving van een project zoals Avondje Uit voor mij heel moeilijk i.v.m. mijn vorm van autisme.

De activiteiten betekenen voor mij dat ik leuke activiteiten kan doen met gelijkgestemden, die ik niet zo snel buiten Avondje Uit zou gaan doen. Daarnaast vind ik het fijn dat ik leer om een sociaal netwerk op te bouwen.

Ik heb nu twee keer deelgenomen aan de pub avond. Gezellig spelletjes doen en samen eten. Ik heb er al een contact aan overgehouden die ik ook buiten de activiteiten van Avondje Uit zie. Daarnaast vind ik de verhalen van de sprekers op de pub avond leerzaam en interessant.

Wat ik geleerd heb van de activiteiten, is dat iedereen zijn eigen talenten en leerpunten heeft. Ik heb ook geleerd om met mensen die ik niet zo snel zou opzoeken toch een leuke avond te hebben.

Avondje Uit is naast leerzaam en gezellig ook een belangrijk middel tegen eenzaamheid onder jongeren. Dit alleen al zou reden genoeg moeten zijn om dit project door te laten lopen.”

Rick, 33 jaar

“Ik ben mee gaan doen aan de activiteiten van Avondje Uit, omdat het me leuk leek om aan mee te doen. Ik kwam via de ask avond bij Avondje Uit. Door Avondje Uit kom ik meer onder de mensen en ontmoet ik nieuwe mensen.

De vrijetijdsactiviteiten van Avondje Uit zijn belangrijk om op een leuke
manier nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb geleerd door de activiteiten van Avondje Uit dat het makkelijker is om contact te maken met anderen als je leuke dingen met elkaar doet en dat je alles in een groep doet.

Avondje Uit houd rekening met mijn behoeftes doordat ik zelf mag kiezen of ik meedoe aan de activiteiten en aan welke wel of niet leuk vind. Daarnaast worden de activiteiten zo prikkelarm mogelijk georganiseerd.

Zonder Avondje Uit zou ik minder mensen ontmoeten en minder leuke dingen doen in mijn leven.”

Anne-Will, 24 jaar

“Eigenlijk ben ik per toeval mee gaan doen aan Avondje Uit. ik was onder behandeling bij het ‘Leo Kanner Huis- Amarant’ en daar waren jongeren die er naar toe gingen. Ik ben meegevraagd en ik vond het meteen leuk.

De activiteiten zijn gewoon gezellig met mensen activiteiten ondernemen. Een sportieve workshop vond ik erg leuk! We waren sportief bezig, er was
een fijne sfeer en er werden veel grapjes gemaakt.

En ik mocht mee naar het gemeentehuis om mee te praten en we hadden een diner. Ik werd opgehaald door Jeroen en Cyrille. Ik heb geleerd om contact te maken met vreemden en dat dat leuk kan zijn. Ik vind Avondje Uit belangrijk, omdat ik het heel gezellig vind met ‘Avondje Uit’ en dat ik dan leer om contact te maken met vreemde mensen.

Naschrift Moeder:
Voor onze zoon zijn deze uitjes erg belangrijk, het zijn ‘zijn’ momentjes om sociaal te zijn en in contact te komen met andere mensen. Hij zit hier tussen gelijkgestemden en de ‘begeleiding’ van Jeroen en Cyrille is voortreffelijk, ze hebben echt feeling met de doelgroep.”

Enzo, 15 jaar

“Ik ben deel gaan nemen aan Avondje uit omdat ik naast dagbesteding weinig tot geen sociale contacten heb en ik dat soms wel eens mis. Verder vind ik het ook fijn om onder mensen te zitten die ‘iets’ anders zijn dan de normale mens.

De activiteiten van Avondje Uit betekenen voor mij gezelligheid, meer sociaal zijn en toch steeds op andere plekken komen waar ik alleen nooit heen zou gaan. En de activiteiten zijn voor mij dingen om naar uit te kijken, omdat ik bijna tot geen sociaal netwerk heb kom ik vrij weinig op plekken zoals de bioscoop bijv.

Ik vond bijna alle activiteiten erg leuk, wat ik vooral fijn vind is dat je jezelf kan zijn en kan gaan wanneer je wilt en dat er geen druk achter zit.

Je kan ook zelf bepalen aan welke activiteit je deelneemt. Ik heb zeker iets geleerd bij Avondje Uit en dat is dat er meer mensen zijn zoals ik en mensen je accepteren hoe je bent. En het contact maken gaat veel gemakkelijk op zo’n avond, omdat bijna iedereen die er komt wel een rugzakje heeft.

Ik vind het erg belangrijk dat Avondje Uit doorgaat, omdat ik nu iets heb gevonden waar ik af en toe lekker een dagje weg kan wat ik anders maar zelden doe. (zonder begeleiding dat ik er dus alleen heen kan en dat begeleiding daar aanwezig is).

Ik vind het ook erg fijn dat ik nu andere mensen zie en spreek naast mijn dagbesteding en omdat er altijd begeleiding bij is, is het ook makkelijker om een gesprek met een ander aan te gaan. Ik kijk ook erg uit naar de activiteiten die er worden gepland.”

Anoniem , 24 jaar
Ga naar de inhoud